27.11.12

Vaahtokarkkivadelmasuklaakakku. Hyvää syntymäpäivää MINÄ!



Synttärit ovat kerran vuodessa ja toistaiseksi olen saanut tehdä itse itselleni kakun. Painotan sanaa saanut, sillä mielestäni on ihanaa kun voi tehdä kakun ilman, että täytyy miettiä kenenkään toisen makumieltymyksiä. Saan halutessasi hullutella, tehdä jotakin outoa tai kenties jotakin todella haasteellista. Myös rimanalitukset ovat sallittuja. Paineta ei tarvitse ottaa. Kakkuhan on minulle.



Tänä vuonna päätin tehdä kakun yhdeltä suosikkibloggaajistani. Rosie Alyean Sweetapolita –blogi (www.sweetapolita.com) on leivonnaistaivas ihanine kuvine ja ohjeineen. Koska rakastan suklaata ja todella täyteläisiä kakkuja, päädyin valitsemaan Rosien sivuilta vaahtokarkkisuklaavadelmakakun. Muutin kakkua vain hieman täytteiden osalta, muuten seurasin ohjetta orjallisesti. Kakun pohja on todella helppotekoinen. Myös kaikki täytteen ja kuorrutuksen osat ovat helppoja, tosin niitä on vain aika liuta, joten aikaa kakun tekoon kannattaa varata riittävästi. Ja varoituksen sanainen. Kakku on todellakin täyteläistä ja TÄYTTÄVÄÄ! Minä herkkuhirmu jaksoin vain yhden (ison) palasen.


Kakun täytteet voi valita omien makumieltymysten mukaan. Jos vaahtokarkit maistuvat, kannattaa vaahtokarkkitäytettä tehdä yhden kerroksen sijaan kaikkiin kolmeen kerrokseen (kerro ainemäärät kolmella). Noudatin Rosien ohjetta orjallisesti myös sveitsiläisten voikreemien osalta, vaikka yleensä teen nämä kreemit crumbbossin ohjeella. Pakko myöntää, että myös nämä kreemit olivat onnistuneita ja jäävät reseptiarkistoihini.

Voikreemejä voi maustaa haluamallaan tavalla. Minulla sattui olemaan pakkasessa suklaakreemiä (sveitsiläistä suklaavoikreemiä), joten täytin sillä yhden kakun väleistä. Vadelmakreemin (sveitsiläinen vadelmavoikreemi) päälle lisäsin kokonaisia sulatettuja vadelmia ”raikkautta” antamaan.

Koristelun tein suklaaganachella. Alle levitin vadelmakreemiä (sveitsiläinen vadelmavoikreemi). Alkuperäinen tarkoitukseni oli kuorruttaa kakun pinta vadelmakreemillä ja laittaa suklaaganachea vain kakun päälle. Ganachea tulikin valtavasti, joten päätin hyödyntää sen suurimmaksi osaksi ja näin kakku sai kokovartalovuorauksen. Täydellistä suklaahunnusta ei tullut. Laiskuuttani länttäsin kakun suoraan tarjoiluastialle, jolloin ganachen levityksestä tuli haasteellista. Ritilän päällä olisin saanut siistimmän lopputuloksen. Niinpä rouhin suklaata ja levitin sen kakun reunoille. Päälle leikkasin vaahtokarkeista koristeet.




Vaahtokarkkivadelmasuklaakakku:

Suklaapohja:


220g vehnäjauhoja
400g sokeria
90g kaakaojauhetta
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
2 munaa
2.4dl piimää
2.4dl vahvaa kahvia
1.2dl rypsiöljyä
1tl vaniljaesanssia

Vaahtokarkkitäyte:

8 vaahtokarkkia
65g tomusokeria siivilöitynä
115g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
¼tl vaniljaesanssia
107 g vaahtokarkkivaahtoa (fluff: saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, voi tehdä myös itse)

Sveitsiläinen vadelma- ja suklaavoikreemi:


115g munanvalkuaista
190g sokeria
255g suolatonta voita viileinä kuutioina (ei jääkaappikylminä eikä huoneenlämpöisinä)
1.5tl vaniljaesanssia
½dl vadelmapyrettä
30 g suklaata sulatettuna ja jäähdytettynä

Suklaaganache kakun kuorrutteeksi:


125g tummaa suklaata
1.2 dl kermaa

Koristelu:

vaahtokarkkeja puolitettuina
suklaarouhetta (n. 100g)



Pohja:

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita nesteet keskenään ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita. Kaada uunivuokaan, jonka olet vuorannut leivinpaperilla ja edelleen voidellut ja jauhottanut. Itse käytin 25x23 cm:n suorakaiteen muotoista brownie-vuokaa. Paista 175 asteessa noin 25-30 min. Tikulla kokeiltaessa siihen ei jää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa pohja puoliksi ja edelleen leikkaa puolikkaat vaakatasossa puoliksi. Saat neljä suorakaiteen muotoista pohjaa.

Vahtokarkkitäyte:
Paista vaahtokarkkeja pellillä 250 asteessa grillivastuksen alla noin 30 sekuntia. Ota uunista ja käännä ympäri ja toista paistaminen. Ole varovainen sillä vaahtokarkit palavat herkästi.
Vaahdota voita ja tomusokeria kevyesti. Lisää vaniljaesanssi ja jatka vaahdottamista täydellä teholla väh. 3 min. Lisää vaahtokarkkivaahto ja paahdetut vaahtokarkit ja vatkaa pienellä teholla noin 1 min.

vadelma- ja suklaavoikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta ja sokerikiteet ovat liuenneet valkuaisiin. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa sähkövatkaimella/tehosekoittimessa väh. 10 min. kuohkeaksi vaahdoksi. Vaihda tehosekoittimen vispilän tilalle sekoitin ja jatka vatkaamista hiljaisella teholla. Lisää voikuutioita yksi kerrallaan siten, että edellinen voikuutio on sulautunut kreemin ennen seuraavan lisäämistä. Seos saattaa alkaa näyttämään jossakin vaiheessa erottuneelta litkulta. Kreemi ei ole pilalla, vaan vaihe kuuluu osana kreemin syntyprosessia. Jatka vain vatkaamista hiljaisella teholla. Tähän saattaa mennä aikaa jopa 10 min. Lisää vaniljaesanssi ja suola. Ota kreemistä toiseen kulhoon noin neljännes ja lisää siihen sulanut suklaa. Lisää jäljelle jääneeseen kreemin vadelmapyrettä pienissä erissä.

Suklaaganache:
Rouhi suklaa kulhoon. Lämmitä kerma juuri ja juuri kiehumispisteeseen ja kaada suklaan päälle. Anna seistä minuutin, jonka jälkeen sekoita. Anna jäähtyä, mutta varo ettei ganache jähmety liiaksi. Voit myös vaahdottaa ganachea tehosekoittimessa, jolloin siitä tulee paksumpaa ja sen levittäminen kakun reunoille helpottuu.

Kakun kokoaminen:
Levitä ensimmäisen kakkupohjan päälle vaahtokarkkikreemi. Laita toinen pohja päälle ja levitä sille suklaavoikreemi. Laita kolmas kakkulevy päälle ja levitä sille vadelmavoikreemi. Laita viimeinen kakkulevy päälle ja levitä loput vadelmavoikreemistä kakun pintaan ja päälle. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään. Kaada viilenneen kakun päälle suklaaganache ja levitä se palettiveitsellä kakun reunoille. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti