26.4.13

Sitruuna-mustikkakakku: täyteläinen ja makea herkku rapakon takaa.



Moni on varmaankin pistänyt merkille kiinnostukseni jenkkiläisiin leivonnaisiin. Yleensä uusia reseptejä etsiessäni, päädyn rapakon taakse, amerikkalaisiin blogeihin herkkuja metsästämään. Makunystyräni janoavat täyteläisiä ja makeita herkkuja, joissa rasvaa ei ole säästelty. Erityisesti olen tykästynyt amerikkalaisiin kakkuihin, jotka poikkeavat aika lailla meille suomalaisille tutuista sokerikakkupohjaisista täytekakuista. Jenkeissä kakkupohjien keskeisimpänä raaka-aineena on hyvin usein voi ja sitä käytetäänkin paljon. Toki poikkeuksia on, mutta pääsääntöisesti pohjien valmistus perustuu voin ja sokerin vaahdotukseen, johon sitten kuivat aineet, munat ym. lisätään.

Tällä kertaa valmistin pakkasen sisällön innoittamana mustikkaisen sitruunakakun, jonka resepti pohjautuu suosikkibloggaajani Rosien (sweetapolita) sitruunakakkuun. Kakku on täyteläinen ja sitruunasta huolimatta makea, mutta sitä onkin tarkoitus syödä vain pala (kerrallaan:).





Sitruuna-mustikkakakku:


sitruunakakkupohjat (2x 20 cm:n kakkua):



225g voita huoneenlämpöisenä
270g sokeria
100ml smetanaa
140ml täysmaitoa
2tl vaniljaesanssia
4tl tuorepuristettua sitruunamehua
2 tl sitruunan kuoriraastetta
290g vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
4 munaa
3 dl jäisiä mustikoita

sitruunatahna:



puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
0.7 dl sitruunamehua
0.5 dl hillosokeria
0.5 dl sokeria
2 keltuaista
35 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä

mustikkatahna:



0.5 dl mustikkaa soseena
1tl sitruunamehua
0.35 dl hillosokeria
1 keltuainen
20g suolatonta voita huoneenlämpöisenä

sitruunavoikreemi:



225g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
2tl sitruunan kuoriraastetta
600 g tomusokeri
2 tl sitruunamehua
60 ml kermaa



sitruunakakkupohjat:
Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita keskenään smetana, täysmaito, vanilja, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita ja siivilöi kuivat aineet. Lisää voi-sokerivaahtoon muna kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää kuivia aineita ja maitoseosta vuorotellen taikinaan varovasti käännellen. Lisää lopuksi jäiset mustikat. Jaa taikina kahteen kunnostettuun 20 cm:n irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 min tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Varo ylipaistamasta pohjia.

sitruunatahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan samalla vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä. Voit tehdä tahnan päivän tai kaksikin ennen kakun täyttämistä.

mustikkatahna:
Tee kuten sitruunatahna edellä.

sitruunavoikreemi:
Vaahdota pehmeä voi ja sitruunan kuoriraaste ilmavaksi vaahdoksi. Lisää siivilöity tomusokeri vähän kerrallaan joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi sitruunamehu ja kerma. Vaahdota kuohkeaksi, sileäksi vaahdoksi. Tämä ottaa aikaa noin 8 min.

kakun kokoaminen:
Halkaise kakkupohjat kahtia. Pursota sitruunavoikreemistä kehä kakun reunoja seuraten yhden halkaistun kakkupohjan päälle. Kreemi estää sitruunatahnan valumisen ulos kakusta. Lisää sitruunatahnaa kehän sisäpuolelle ja nosta toinen halkaistu kakkupohja päälle. Pursota jälleen voikreemiä pohjan päälle kehäksi ja levitä kehän sisään mustikkatahnaa. Nosta kolmas halkaistu kakkupohja päälle. Pursota jälleen kehä ja levitä kehän sisään sitruunakreemiä. Nosta viimeinen halkaistuista pohjista kakun päällimmäiseksi. Laita jääkaappiin noin tunniksi.

Kuorruta kakku lopulla sitruunavoikreemillä ja koristele haluamallasi tavalla.

HUOM! Mustikka- ja sitruunakreemiä saattaa jäädä yli. Laita niitä kakun väliin korkeintaan pursotetun kehän reunojen korkeudelle. Muuten tahnat valuvat ulos kakusta. Mikäli tahnoja jää yli, voit pakastaa ne tai käyttää vaikkapa kuppikakkujen täytteenä (katso esim. sitruuna-marenkikuppikakkujen ohje)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti