23.6.13

Mustaherukka-suklaamoussekakku!


Mustaherukan ja suklaan liitto on vastustamaton. Tämän upean makuparin olen yhdistänyt suklaa-mustaherukkamoussekakkuun. Kakun osien reseptit olen alun alkaen napannut jostakin lehdestä ja vuosien saatossa hieman tuunaillut niitä. Suklaa- ja mustaherukkamoussejen alle kätkeytyy tahmea ja täyteläinen brownie-pohja. Kakun pintaa koristaa ja mustaherukan makua voimistaa mustaherukkamehusta tehty kiille. Moussejen reseptit ovat muistaakseni kakkugallerian, joten tämän lähemmäksi konditorian ihania leivonnaisia tuskin voi kotikonstein päästä.

Kakku meni naapurin rouvan pienimuotoisiin 50-vuotisjuhliin. Onnea vielä Annelle!




Mustaherukka-suklaamoussekakku (n.23 cm:n kakku):



Brownie-pohja (24 cm:n irtopohjavuoka):

100 g suklaata (esim. taloussuklaata tai vahvempaa)
170 g voita
2.3 dl sokeria
2 munaa
1.7 dl vehnäjauhoja

Suklaamousse:

170 g tummaa suklaata (70%kaakaota)
7 keltuaista
2 dl vispikermaa
2.5 liivatetta

0.7 dl vettä
1 dl sokeria

Mustaherukkamousse:

 n. 400g mustaherukoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl marjamelbaa)
0.75 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

Kiille:

2 dl vahvaa sokeroitua mustaherukkamehua
3 liivatetta

Koristelu:

n. 20 g valkosuklaata sulatettuna
mansikoita
punaviinimarjoja
ym.


brownie-pohja:
Kuutioi voi ja paloittele suklaa. Siirrä ne kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Mittaa sokeri kulhoon ja kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Tarkista, että seos on jäähtynyt korkeintaan kädenlämpöiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan käsivispilällä voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kunnostettuun 24 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa noin 20-25 min. Pohja saa jäädä sisältä hieman kosteaksi. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.

Kun pohja on täysin jäähtynyt leikkaa siitä rengasmuotilla halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen pala. Laita leikattu pohjapala tarjoilualustalle. Isonna rengasmuottia noin 23 cm:n kokoiseksi ja aseta se kakun pohjapalan ympärille. Vuoraa rengasmuotin reunat kauttaaltaan kalvolla. Kalvo auttaa saamaan kakun siististi pois muotistaan.

HUOM! Mikäli et omista rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Leikkaa tällöin brownie-pohjaa silmämääräisesti pienemmäksi ja aseta pohja takaisin irtopohjavuokaan (päällystä pohja leivinpaperilla). Suojaa irtopohjavuoan reunat kalvolla.


suklaamousse:
Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.

Valmista mousse. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa.  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos tuntuu myös käteen kuumalta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää muna-sokeriseosta sähkövatkaimella, kunnes se on kuohkeaa, vaaleaa ja jäähtynyttä.

Ota kermasta tilkka erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Yhdistä sula suklaa muna-sokerivaahtoon. Lisää liivatekerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma kevyesti käännellen. Kaada mousse brownie-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.


mustaherukkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba tomusokerilla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Yhdistä marjamelba kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse hyytyneen suklaamoussen päälle ja laita takaisin jääkaappiin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.


kiille ja koristelu:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna mustaherukkamehusta noin neljännes ja liota liivatteet siihen. Yhdistä liivateseos loppuun mustaherukkamehuun. Mikäli seos on vielä lämmintä, anna sen jäähtyä muttei hyytyä. Kaada jäähtynyt mehu hyytyneen kakun päälle ja laita vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Koristele kakku. Pursota sulatettua valkosuklaata kakun pintaan pitkin vedoin. Tuoreet marjat kruunaavat kakun. Kakun punaherukat ovat viime vuonna pakastamiani terttuja. Sulatin tertut nopeasti kaatamalla päälle kuumaa vettä. Kuivasin tertut huolellisesti talouspaperilla. Asettelin kakun päälle vielä viime hetkellä mansikan kukkia. Kuvassa niitä ei näy, koska ne olisivat muuten nuukahtaneet.

Poista kakun ympäriltä kalvot vasta juuri ennen tarjoamista.


15 kommenttia:

  1. Tajuttoman hyvännäköinen kakku ja ihanat kuvat olet siitä saanut! :)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi9.5.14

    En ymmärrä tuota, että miksi pohjaa leikataan pienemmäksi? Haittaako se jotain, jos vain laittaa mousset irtopohjavuoassa olevan kakkupohjan päälle pienentämättä pohjaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkasin pohjan pienemmäksi ulkonäöllisistä syistä. voit vallan hyvin jättää pohjan leikkaamatta ja lämätä täytteet päälle.
      toivottavasti herkku maistuu. tämä on meinaan yksi niistä minun toooosi paljon käyttämistäni resepteistä.

      Poista
  3. Anonyymi21.5.14

    Kuinka kauan suklaamousse-kerroksen tulisi hyytyä ennen kuin mustaherukkamousse kaadetaan päälle? Useampi tuntiko vai riittääko vain moussen valmistusaika hyydyttämään alimman kerroksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse olen laittanut kakun jääkaappiin heti suklaamoussekerroksen valmistuttua. sitten vain mustaherukkamoussen valmistuksen kimppuun. eli voit tehdä heti perään:)

      Poista
  4. Anonyymi24.5.14

    Tosi näyttävä kakku! :) voiko kakun tehdä edellispäivänä jo valmiiksi (myös kiilteen), sillä ajattelin tehdä kakun valmistujaisiini?! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ilman muuta voit tehdä kakun jo edellispäivänä, miksei myös kahta päivää aikaisemmin. Onnea valmistumisesta!

      Poista
  5. Anonyymi15.7.14

    Moikka! Olen tehnyt tätä useammankin kerran ja aina ongelmaksi on tullut, pohjan kovuus. Pohja on ihan hyvä ja browniemainen ennen jääkaappiin laittoa. Sen jälkeen se jähmettyy melko kovaksi. Pysyykö sinulla pohja pehmeänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä minullakin pohja hieman tiivistyy ja tulee hieman kovemmaksi. Mikäli rakenne ei tunnu hyvältä,kannattaa kokeilla jotakin toista brownie-ohjetta. esim.minunkin blogista löytyy vaihtoehto (tosisuklaiset browniet).

      mutta brownien kanssa on kyllä aina tiivistyminen "ongelmana". Ehkä joskus voisit kokeilla tummaa sokerikakkupohjaa kakun pohjana.se säilyy takuuvarmasti pehmeänä.minun blogista ei löydy ohjetta,mutta googlettamalla löytyy varmasti.

      kiitos palautteesta:)

      Poista
  6. Anonyymi17.3.16

    Tehdäänkö toi kiille siis ihan tiivisteestä suoraan vai laimennetaanko vedellä?

    VastaaPoista
  7. Voit laimentaa vedellä hieman, mutta jätä juomakelpoista mehua vahvemmaksi. Näin maku tulee hyvin esiin valmiissa kakussa.

    VastaaPoista
  8. Osaisitko neuvoa, jos haluan tehdä tämän 26cm vuokaan, onko kaksinkerainen ohje hyvä vai riittääkö kertominen 0,5?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. älä missään nimessä tee kaksinkertaista ohjetta. Silloin täytettä tulee liikaa. Ehkäpä kolmasosa täytettä lisää, niin saatat olla aika lähellä oikeaa. Tuo mainitsemasi 0,5 voi myös olla aika hyvä. Kerro siis 1,5:llä, niin saat suoraan oikean määrän. Jos kerrot 0,5:llä lisää tulos perusohjeen määrään.

      Poista
    2. Suuri kiitos :)

      Poista