13.6.13

Raparperilla jatketaan. Vuorossa herkullinen raparperi-omenapiirakka!


Jonkinlainen raparperipiirakan resepti löytynee varmaankin kaikilta kotikokeilta. Itsekin olen maistanut ja tehnyt jos jonkinmoista rapsupiirakkaa. Kaikki ne ovat olleet hyviä, toiset ehkä himpun parempia kuin toiset. Itse olen vannoutunut muropohjan kannattaja. Mielestäni raparperit pääsevät oikeuksiinsa parhaiten, kun pohja on yksinkertaisen konstailematon ja sitä on riittävän vähän. Tällöin itse pääraaka-ainetta mahtuu mukaan enemmän. Piirakan kruunaa vaniljajäätelö taikka paksu, oikealla vaniljalla maustettu vaniljakastike

Tällä kertaa tein neljä pientä piirakkaa, yhden kullekin vieraalle. Raparperin lisäksi täytteessä on myös omenaa. Sen voi jättää halutessaan pois ja korvata raparperilla. Piirakka toimii mainiosti myös pelkällä omenalla. Myös mausteita voi varioida omien mieltymysten mukaan. Piirakan voi tehdä myös yhteen isoon vuokaan.

Kesäviikonloppua kaikille!
ps. ensi viikolla postaan valokuvaussessiooni tekemieni vaahtokarkkien ohjeen. Resepti on jäänyt roikkumaan, koska se unohtui kotiin ja minä nautin kesästä mökillä.


Raparperi-omenapiirakka (4 pientä vuokaa tai yksi iso vuoka):


pohja:

3.6 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
180 g jääkaappikylmää voita kuutioituna
0.6 dl jääkylmää vettä

voita vuokien voiteluun

raparperi-omenatäyte:

600 g hapanta omenaa (granny smith)
300 g raparperia
0.8 dl fariinisokeria
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa
4 rkl mantelijauhetta (voi jättää pois)
4 tl voita

maitoa voiteluun
n. 1 rkl sokeria päälle


pohja:
Mittaa jauhot, sokeri ja suola tehosekoittimeen. Pyöräytä muutaman kerran sekaisin. Lisää kylmät voikuutiot ja sekoita pulsseittain, kunnes voi ja jauhoseos on sekoittunut murumaiseksi (voi papujen kokoista). Vältä liiallista sekoittamista sitkon synnyn ehkäisemiseksi. Lisää vedestä ensin puolet ja sekoita pikaisesti. Lisää tarvittaessa loputkin, mikäli taikina on liian jäykkää. Jaa taikina kahtia ja tee taikinapaloista pallot. Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.

Ota toinen taikinapallo jääkaapista ja kauli jauhotetulla alustalla ohueksi neliön muotoiseksi levyksi. Leikkaa neliö neljään osaan ja aseta kukin osa voideltuun piirakkavuokaan. Mikäli teet yhden ison piirakan, levitä suuri taikinalevy piirakkavuoan päälle. Painele taikinat vuoan pohjille ja reunoille. Anna ylimääräisten taikinasiivujen roikkua vuokien ulkopuolella. Ne leikataan lopuksi pois.

raparperi-omenatäyte ja piirakoiden kokoaminen:
Kuori omenat ja raparperit. Pilko suupaloiksi ja laita kulhoon. Mittaa päälle sokeri, sitruunankuori, kaneli, kardemumma ja suola. Sekoita ja jätä maustuman noin 15 minuutiksi.

Ripottele vuokien pohjien päälle kullekin yksi rkl mantelijauhetta. Jaa raparperi-omenatäytettä kunkin pohjan päälle. Kaada mukaan myös irronneet mehut. Mittaa tl voita kunkin keon päälle.

Ota jääkaapista toinen taikinapallo ja kaulitse se ohueksi levyksi, aivan kuten teit ensimmäisenkin taikinapallon kanssa. Leikkaa taikinalevystä ohuita siivuja ja koristele vuoat korinpunontatyyliin. Anna ylimenevien siivujen roikkua vuoan reunojen yli. Painele haarukalla taikinasiivut kiinni vuoan reunoihin. Leikkaa lopuksi terävällä veitsellä ylimääräiset taikinat pois vuoan reunoilta. Voitele taikinasiivut tilkalla maitoa ja ripottele sokeria piirakoiden päälle

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 min. tai kunnes piirakat ovat päältä kauniin ruskeita. Tarjoa esimerkiksi vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti