22.7.13

Pilkullinen suklaakakku pätkismoussella!


Pilkullinen suklaakakku pätkismoussella meni kummityttöni 8-vuotissynttärikakuksi. Toiveena oli tosi suklainen kakku. Tiesin oitis mitä tekisin tälle ihanalle suklaahirmulle. Muutin edellisessä postauksessa esittelemäni gluteiinittoman suklaakakkupohjan perusvehnäjauhoilla tehtäväksi. Väliin vielä pätkismoussea, joka osoittautui erinomaiseksi valinnaksi.

Kuorrutin kakun suklaanmakuisella sokerimassalla. Pilkut tein niin ikään sokerimassasta. Tein kaikki pilkut kerralla valmiiksi, jota kiinnitysprosessi olisi nopea. Muistaakseni kutakin pilkkua oli n. 15 kpl. Suureen rusettiin käytin sokerimassan sijaan muotoilumassaa, joka kovettuu huomattavasti nopeammin ja on näin kestävämpi. Youtubesta löytää paljon erilaisia englanninkielisiä rusettiohjeita.

Kissa kakun päällä oli synttärisankarin toive. Jouduin siirtymään kokonaan pois mukavuusalueeltani kissan muotoilun kanssa. Mieleen muistuivat kouluajat ja säälittävät saviväkerrelmät. No tulihan kissasta ihan kohtalainen, hieman pieneksi se tosin jäi.

Onnea vielä IIDA!





Pilkullinen suklaakakku pätkismoussella:

(kaksikerroksinen kakku. Alempi kerros 20 cm ja ylempi 16 cm. Kakkujen korkeudet n.10cm)


Suklaakakkupohjat (2x 20cm, 2x 16cm):


8.4 dl vehnäjauhoja
7 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
2.8 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
260g voita (pehmeää, muttei sulaa)
4.2 dl piimää
2 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
5 isoa munaa

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:


2 dl valkuaista
4 dl sokeria
380 g suolatonta voita
100g suklaata

Pätkismousse:

200 g Philadelphia tuorejuustoa
2.5 dl vispikermaa
200 g pätkistä
3 liivatetta
tilkka maitoa/kermaa liivatteiden sulattamiseen

Kuorrutus ja koristelu:

n. 700g ruskeaa, suklaan makuista sokerimassaa kakun kuorruttamiseen
n. 200 g sokerimassaa pilkkuihin + elintarvikevärejä
neljä pilliä kakun tukemiseen


Suklaakakku:
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.. Lisää hyvin pehmeä voi (ei sula), piimä ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan sekoittamalla taikinaa voimakkaasti jokaisen munan lisäyksen välissä. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaikki vaiheet voi tehdä ilman koneita. Itse käytin sekoittamiseen isoa puuhaarukkaa.

Jaa taikina kunnostettuihin vuokiin (2x 20 cm:n vuoka, 2x 16 cm:n vuoka) siten, että toiseen 20 cm:n vuokaan tulee kaksi kertaa enemmän taikinaa kuin toiseen. Tee sama myös pienemmille, 16cm:n vuoille. Paista 180 asteessa n. 25-50 min. tai kunnes kakut ovat kypsiä. Pienemmät ja matalammat kakut kestävät kypsyä lyhyemmän aikaa, joten tarkkaile kakkuja niiden koko kypsymisen ajan.

Anna kakkujen jäähtyä. Leikkaa kakut pinnoistaan tasaisiksi. Ylimääräisen kakkupohjan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi cake popsien tekemiseen. Leikkaa korkeampi 20 cm:n kakuista kahteen osaan. Leikkaa myös pienemmistä 16 cm:n kakuista korkeampi kahteen osaan.

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:
Sulata suklaa ja jätä jäähtymään.
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista ja riittävän paksua. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa. Älä myöskään lopeta vatkaamista liian aikaisin, jotta seos ehtii paksuuntua pursotettavaksi. Lisää lopuksi vaniljaesanssi ja sula hieman jäähtynyt suklaa.

Pätkismousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata pätkiksiä mikrossa keskiteholla aina 15 sekunttia kerrallaan. Sekoita välissä. Pätkis ei sula kuten suklaa, vaan siitä on tarkoitus saada notkeaa, sekoitettavaa massaa. Vaahdota kerma. Lisää notkistettu tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää muutama ruokalusikallinen kermatuorejuustoseosta jäähtyneeseen pätkismassaan ja sekoita tasaiseksi. Jatka lisäämistä vähitellen, kunnes olet lisännyt kaiken kermatuorejuustoseoksen. Kuumenna tilkka maitoa/kermaa ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen pätkismousseen.

Kakun kokoaminen ja koristelu:
Kakun leikkaamisen jälkeen, sinulla tulisi olla yht. kolme 20 cm:n suklaapohjalevyä ja kolme 16 cm:n suklaapohjalevyä. Vuoraa puhdas 20 cm:n irtopohjavuoka kelmulla. Aseta ensimmäinen kolmesta pohjalevystä kelmun päälle vuoan pohjalle.
Laita sveitsiläinen voikreemi pursotinpussiin, jossa on suuri pyöreä tylla. Pursota ensimmäisen 20cm:n pohjan reunaa mukaillen ympyrä. Levitä pätkismoussea ympyrän kehän sisään. Aseta toinen kakkupohja päälle ja pursota myös tälle reunaa mukaillen ympyrä. Lisää pätkismoussea jälleen kehän sisään ja aseta viimeinen pohja kakun päälle. Käännä kelmut kakun päälle ja laita vetäytymään+hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Toista sama pienemmille, 16 cm:n kakkupohjille. Laita sveitsiläinen voikreemi viileään, mutta ota se takaisin huoneenlämpöön noin puolituntia ennen kakkujen kuorruttamista.
Ota vetäytyneet kakut jääkaapista. Poista vuoat ja kelmut. Notkista jääkaapissa ollut sveitsiläinen voikreemi voimakkaasti sekoittaen. Levitä loppu voikreemistä kakkujen päälle ja reunoille tasaisesti palettiveistä apuna käyttäen. Laita hetkeksi jääkaappiin.

Kaulitse noin 500g suklaan makuista sokerimassaa ja päällystä sillä 20cm:n kakku. Leikkaa ylimääräinen pois ja yhdistä se jäljelle jääneeseen sokerimassaan. Kaulitse myös se ja päällystä sillä pienempi kakku.

Ennen kakun kasaamista, paina neljä pilliä alempaan kakkuun ja leikkaa ne poikki kakun pintaa mukaillen. Pillien tehtävänä on tukea kakkua. Nosta ylempi kakkukerros alemman päälle.

Koristele kakku esimerkiksi sokerimassapilkuin. Mikäli teet rusetin kakkuun, kannattaa se tehdä jo edellisenä päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti