26.9.13

Omenakuppikakut omenakompotilla ja mascarponekermalla!



Nyt on viimeisetkin omenat kerätty talteen ja sen kunniaksi on jälleen luvassa omenainen herkku. Tällä kertaa omenat mehevöittävät kuppikakkuja sekä osana taikinaa että omenakompottiyllätyksenä kuppikakkujen sisällä. Mikäli aikaa ja innostusta on niukalti, voi omenakompotin jättää tekemättä ja nauttia kuppikakuista sellaisenaan kuorrutteen kera tai ilman.

Mielestäni syksyyn ja talveen kuuluvat ehdottomasti kaneli ja inkivääri. Niitä voitkin ripauttaa oman maun mukaan taikinaan ja täytteeseen. Kuppikakut kruunaa samettisen pehmeä vaniljalla maustettu mascarpone-kermakuorrutus.

Ensi viikolla luvassa jotain muuta kuin omenaa, sen lupaan!
-Doro-



 

Omenakuppikakut omenakompotilla ja mascarponekermalla (n.10 kpl):


kuppikakut:

2 munaa
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
50g voita sulatettuna
1 dl kermaa/maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1.5 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1-2 isoa omenaa

omenakompotti:

1 iso omena
2 rkl voita
1 tl kanelia
0.5 tl jauhettua inkivääriä
loraus sitruunamehua / calvadosta, cointreauta, rommia ym.

mascarponekerma:

2 dl vispikermaa
250g mascarponejuustoa
1 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan


kuppikakut:
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat kuutioiksi.
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, voita ja kermaa vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää lopuksi omenapalat. Mikäli taikina on todella löysää, lisää hieman jauhoja.
Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

omenakompotti:
Kuori omena ja poista siemenkodat. Kuutioi omena pienen pieneksi kuutioksi ja laita kattilaan. Mittaa omenoiden joukkoon loput aineet ja anna seoksen kiehua hiljalleen niin kauan kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Omenakuutioihin saa jäädä hieman purutuntumaa.

mascarponekerma:
Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vaahdota seos kuohkeaksi vaahdoksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria.


kuppikakkujen kokoaminen:
Koverra jäähtyneiden kuppikakkujen keskelle kolo. Ota kovertamisesta syntynyt ”hattu” talteen ja leikkaa se ohueksi. Lisää omenakompottia koloihin ja laita hattu päälle. Pursota mascarponekermaa koverrusten peitoksi ja ripottele pinnalle esimerkiksi kanelia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti