29.11.13

Kotitekoiset Domino-keksit valkosuklaakuorrutteella ja piparmintturakeilla!


Joulukuu pärähtää käyntiin aivan tuota pikaa ja nyt onkin aika aloittaa joulufiilistely. Meillä marssittiin alkajaisiksi kauppaan ja ostettiin jouluvaloja ikkunaa koristamaan. On muuten ekat valot meillä ikinä. Glögiäkin on jo tullut hörppäiltyä. Blossan tämän vuoden glögi on muuten tosi hyvää. Kannattaa maistaa.

Jouluherkkuina meillä aloittivat valkosuklaalla kuorrutetut, omatekemät Domino-keksit, jotka saivat päällensä piparminttumurusia. Tein ekaa kertaa Dominoja ja ne olivat kyllä vaivan väärti. Mikäli ei kuitenkaan jaksa leipomaan ruveta, voi kaupankin Dominoja tuunata. Minä käytin valkosuklaata, mutta makumieltymystesi mukaan, voit kastaa Dominot myös tummaan taikka maitosuklaaseen. Piparmintturakeet tuovat ihanaa jouluisuutta kekseihin. Toki valkosuklaan voisi maustaa vaikka ripauksella kanelia tai kardemummalla miksei myös appelsiinin kuorella. Kannattaa testata ja etsiä oma suosikki.

Ihanaa joulukuun alkua. Toivottavasti tänne meillekin päin sataisi pian lunta.
-Doro-



Kotitekoiset Domino-keksit valkosuklaakuorrutteella ja piparmintturakeilla (n. 30kpl):


Dominot:

225g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria (myös fariinisokeri tai tavallinen sokeri käyvät)
1 muna
1 tl vanilja-aromia / 2tl vaniljasokeria
4.8 dl vehnäjauhoja
1.8 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1.5 tl leivinjauhetta

jauhoja kaulimiseen

Dominojen vaniljatäyte:

110g voita huoneenlämpöisenä
n.6 dl tomusokeria
2 tl vanilja-aromia
n. 2 tl maitoa/kermaa

kuorrutus ja koristelu:

400g valkosuklaata
piparminttumakeisia murskattuna


Dominot:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit keskenään. Lisää muna ja vanilja ja vatkaa sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät sekaisin.
Jaa taikina kahteen osaan ja kääri osat tiiviisti kelmuun. Laita jääkaappiin lepäämään tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Ota toinen kelmuun kääritty taikinapallo ja kaulitse se jauhotetulla alustalla noin 3-5 ml paksuksi levyksi. Leikkaa piparkakkumuotilla haluamasi muotoisia pikkuleipiä. Nosta lastalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kokoa ylijäänyt taikina palloksi ja kaulitse se jälleen ohueksi levyksi. Leikkaa jälleen pikkuleipiä piparkakkumuotilla. Toista käsittely kunnes olet käyttänyt kaiken taikinan. Ota toinen taikinapallo jääkaapista vasta kun tarvitset sitä. Tee myös siitä pikkuleipiä.
Paista pikkuleipiä 175 asteessa n. 10 min. tai kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Dominojen vaniljatäyte:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää ensin muutama desilitra tomusokeria ja vanilja-aromi. Sekoita varovasti ja voimista vatkausta kun tomusokeri ei enää pöllyä. Lisää myös maito/kerma. Lisää loput tomusokerit vähän kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää seokseen tarpeen mukaan tomusokeria, mikäli seos on liian löysää. Mikäli seos puolestaan menee kokkareiseksi ja kuivaksi, lisää loraus maitoa/kermaa. Vaniljatäyte on koostumukseltaan oikeaa, kun se on silkkistä ja suhteellisen jämäkkää.
Laita seos pursotinpussiin.

Dominokeksien täyttäminen, kuorruttaminen ja koristelu:
Pursota vaniljatäytettä yhdelle keksille. Levitä sitä pienellä palettiveitsellä tasaisesti koko keksille. Paina toinen keksi päälle ja siisti reunat esimerkiksi lusikan varrella pyyhkien. Toista sama kaikille kekseille. Laita keksit jähmettymään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Kasta Domino-keksi kerrallaan valkosuklaaseen kauttaaltaan. Nosta haarukalla ja koputtele keksiä varovasti astian reunaan, jotta ylimääräinen suklaa valuu pois. Laita keksi kuivumaan ritilälle. Ripottele pinnalle piparmintturakeita tai esimerkiksi strösseleitä. Säilytä kuivassa ja viileässä, mieluiten kannellisessa rasiassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti