5.12.13

Lumipallokakku kätkee sisäänsä yllätyksen!


Poikani synttäreitä vietettiin viime viikonloppuna. Niiden kunniaksi leivoin jos jonkinmoista herkkua. Koska luntakin satoi juuri ja juuri maan peittävä kerros, päätin tehdä synttäripöytään lumipallokakun. Tämä kakku kätkee nimestään huolimatta sisäänsä trooppisen yllätyksen. Kakkupohja on nimittäin mehevää kookoskakkua. Täytteenä on Pina Colada –liköörillä maustettua mascarpone-kermaa tuoreiden ananaspalojen kera. Koko komeuden kruunaa iso kasa kermavaahtoa ja kookoslastuja

Tämä kakku on herkullista, tosin ehkä enemmän aikuiseen makuun lisätyn liköörin johdosta. Uskoisin, että kakun voi toteuttaa myös ilman likööriä, korvaamalla sen esim. kookosmaidolla. Likööri antaa kuitenkin mukavaa potkua, joten sen poisjättämistä kannattaa todella harkita. Koristelua muuttamalla kakku toimii hyvin myös kesähelteellä. Tosin miksei kesälläkin voisi syödä lumipalloa.

Tänään avattiin jo viides kalenteriluukku. Huomenna onkin itsenäisyyspäivä, joten nauttikaahan siitä. Minä aion perinteisesti istahtaa telkkarin ääreen linnan juhlia katsomaan. Saas nähdä miten juhlat sujuvat Tampereella.

-Doro-



Lumipallokakku eli kookos-ananaskakku (20cm:n vuoka):


kookoskakkupohja (20cm):

150g voita
2 dl sokeria
4.8 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1.8 dl Pina Colada –likööriä
1 tl vanilja-aromia
6 valkuaista

täyte:

2 dl vispikermaakermaa
1 prk mascarponejuustoa
3-4 rkl Pina Colada –likööriä
(n. 2 rkl sokeria)
2 liivatetta + tilkka vettä
puolikas ananas

koristelu:

2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 2 dl kookoslastuja


kookoskakkupohja:
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe omassa kulhossaan sekaisin. Lisää jauhoseosta vuorotellen liköörin kanssa voi-sokerivaahtoon. Lisää myös vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää noin neljännes valkuaisvaahdosta voi-sokeri-jauhoseokseen ja sekoita varoen tasaiseksi. Lisää puolet jäljellä olevasta valkuaisvaahdosta ja sekoita jälleen varoen tasaisesti. Lisää vielä loput valkuaisvaahdot ja edelleen sekoita hyvin varovasti, jotta seos pysyy kuohkeana. Kaada seos kunnostettuun vuokaan ja paista 170 asteessa n. 40-45 min. tai kunnes kakku on kypsää tikulla kokeiltaessa.

Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.

täyte:
Käsittele ananas, poista kuoret ja keskustan puinen osa. Leikkaa ananas max. kynnen kokoisiksi kuutioiksi. Valuta palasia siivilässä kymmenisen minuuttia.

Laita liivatteet likoamaan viideksi minuutiksi kylmään veteen. Vaahdota sillä välin kerma ja mascarpone kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää likööri ja tarkista makeus. Lisää sokeria makusi mukaan.

Kuumenna tilkka (n. 2rkl) vettä pienessä kupissa mikrossa kuumaksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaahdotettua mascarpone-kermaa noin desilitran verran liivatteiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen liivatekermaseos lopun vaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi valutetut ananaspalat.

kakun kasaaminen ja koristelu:
Kakku kootaan pyöreäpohjaiseen kulhoon keikauskakun tapaan, jotta kakulle saadaan lumipallon muoto.
Vuoraa halkaisijaltaan noin 20cm:n pyöreäpohjainen kulho kelmulla kauttaaltaan. Aseta ensimmäinen kakkupohjista vuoan pohjalle. Lusikoi noin puolet täytteestä pohjan päälle. Nosta toinen pohja täytteen päälle ja painele kevyesti. Lusikoi loput täytteestä ja nosta viimeinen kakkupohja koko komeuden päälle. Kiristä kelmuja, jotta paketista tulee tiivis. Laita hyytymään jääkaappiin yöksi.

Kumoa kakku tarjoiluastialle ja poista kelmut. Vaahdota kakun pinnalle tuleva kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Levitä kerma kevyesti koko kakun pinnalle. Ripottele kookoslastuja kerman pintaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta! Yritän ehtiä ottamaan kopin vastaan. Hauskannäköinen kakku. Minulla on sama kakkualusta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipäkestä. Haaste vie tovin aikaa,mutta hienoa jos jaksat siihen paneutua:)
      Kakkualusta on ihana. En pystynyt kättämään sitä pieneen porvoossa sijaitsevaan putiikkiin.

      Poista