25.7.13

Amerikkalaisia pannukakkuja ja mustikkakastiketta!


Tulipa käytyä kesäretkellä Porvoossa. Samalla kävimme kurkistamassa Porvoon vanhan rautakaupan tarjontaa. Mahtava kauppa, josta löytyy kaikkea vanhojen talojen remontointiin liittyvää. Minä ihastuin oitis ihanaaaan sydänpannukakkupannuun. Hintaa kysymättä marssin kassalle ja ostin aarteeni. Hinta osoittautui vähintäänkin kohtuulliseksi.

Pannua piti sitten päästä oitis testaamaan. Hieman pääsivät amerikkalaiset pannarit tummumaan, kun pannun "säädöt" olivat vasta testausasteella. Makua tummumat eivät haitanneet. Herkut kruunasi tuoreista mustikoista tehty kastike, jonka maustoin ripauksella kanelia ja sitruunaa. Kunhan hieman kehityn sydämenmuotoisten pannareiden kääntämisessä, näyttävät herkkusydämet varmasti myös yhtä hyviltä kuin miltä ne maistuvat.

Hellettä luvassa:)
-Doro-





Amerikkalaiset pannukakut mustikkakakastikkeella!


pannarit:

3 dl kevyt-/täysmaitoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2 munaa
0.5 dl sokeria
0.5 tl suolaa
(ripaus kardemummaa)
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

voita paistamiseen

mustikkakastike:

n. 2 dl mustikoita
1.5 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
0.5 tl kanelia
1 rkl maizenaa
2 tl sitruunamehua


pannarit:
Sekoita jogurtti, munat, sokeri, suola ja kardemumma keskenään. Sekoita jauhot ja leivinjauhe toisessa astiassa. Lisää kuivia aineita vuorotellen maidon kanssa munaseokseen. Sekoita tasaiseksi. Anna turvota noin 30 min.
Paista pannukakut voissa ohukais-/pannukakkupannussa.

mustikkakastike:
Mittaa kastikkeen aineet kattilaan ja keitä seosta noin 5 min. aina välillä sekoittaen. Mustikkakastike sopii sellaisenaan myös esim. jäätelön kastikkeeksi.

22.7.13

Pilkullinen suklaakakku pätkismoussella!


Pilkullinen suklaakakku pätkismoussella meni kummityttöni 8-vuotissynttärikakuksi. Toiveena oli tosi suklainen kakku. Tiesin oitis mitä tekisin tälle ihanalle suklaahirmulle. Muutin edellisessä postauksessa esittelemäni gluteiinittoman suklaakakkupohjan perusvehnäjauhoilla tehtäväksi. Väliin vielä pätkismoussea, joka osoittautui erinomaiseksi valinnaksi.

Kuorrutin kakun suklaanmakuisella sokerimassalla. Pilkut tein niin ikään sokerimassasta. Tein kaikki pilkut kerralla valmiiksi, jota kiinnitysprosessi olisi nopea. Muistaakseni kutakin pilkkua oli n. 15 kpl. Suureen rusettiin käytin sokerimassan sijaan muotoilumassaa, joka kovettuu huomattavasti nopeammin ja on näin kestävämpi. Youtubesta löytää paljon erilaisia englanninkielisiä rusettiohjeita.

Kissa kakun päällä oli synttärisankarin toive. Jouduin siirtymään kokonaan pois mukavuusalueeltani kissan muotoilun kanssa. Mieleen muistuivat kouluajat ja säälittävät saviväkerrelmät. No tulihan kissasta ihan kohtalainen, hieman pieneksi se tosin jäi.

Onnea vielä IIDA!





Pilkullinen suklaakakku pätkismoussella:

(kaksikerroksinen kakku. Alempi kerros 20 cm ja ylempi 16 cm. Kakkujen korkeudet n.10cm)


Suklaakakkupohjat (2x 20cm, 2x 16cm):


8.4 dl vehnäjauhoja
7 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
2.8 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
260g voita (pehmeää, muttei sulaa)
4.2 dl piimää
2 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
5 isoa munaa

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:


2 dl valkuaista
4 dl sokeria
380 g suolatonta voita
100g suklaata

Pätkismousse:

200 g Philadelphia tuorejuustoa
2.5 dl vispikermaa
200 g pätkistä
3 liivatetta
tilkka maitoa/kermaa liivatteiden sulattamiseen

Kuorrutus ja koristelu:

n. 700g ruskeaa, suklaan makuista sokerimassaa kakun kuorruttamiseen
n. 200 g sokerimassaa pilkkuihin + elintarvikevärejä
neljä pilliä kakun tukemiseen


Suklaakakku:
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.. Lisää hyvin pehmeä voi (ei sula), piimä ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan sekoittamalla taikinaa voimakkaasti jokaisen munan lisäyksen välissä. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaikki vaiheet voi tehdä ilman koneita. Itse käytin sekoittamiseen isoa puuhaarukkaa.

Jaa taikina kunnostettuihin vuokiin (2x 20 cm:n vuoka, 2x 16 cm:n vuoka) siten, että toiseen 20 cm:n vuokaan tulee kaksi kertaa enemmän taikinaa kuin toiseen. Tee sama myös pienemmille, 16cm:n vuoille. Paista 180 asteessa n. 25-50 min. tai kunnes kakut ovat kypsiä. Pienemmät ja matalammat kakut kestävät kypsyä lyhyemmän aikaa, joten tarkkaile kakkuja niiden koko kypsymisen ajan.

Anna kakkujen jäähtyä. Leikkaa kakut pinnoistaan tasaisiksi. Ylimääräisen kakkupohjan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi cake popsien tekemiseen. Leikkaa korkeampi 20 cm:n kakuista kahteen osaan. Leikkaa myös pienemmistä 16 cm:n kakuista korkeampi kahteen osaan.

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:
Sulata suklaa ja jätä jäähtymään.
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista ja riittävän paksua. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa. Älä myöskään lopeta vatkaamista liian aikaisin, jotta seos ehtii paksuuntua pursotettavaksi. Lisää lopuksi vaniljaesanssi ja sula hieman jäähtynyt suklaa.

Pätkismousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata pätkiksiä mikrossa keskiteholla aina 15 sekunttia kerrallaan. Sekoita välissä. Pätkis ei sula kuten suklaa, vaan siitä on tarkoitus saada notkeaa, sekoitettavaa massaa. Vaahdota kerma. Lisää notkistettu tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää muutama ruokalusikallinen kermatuorejuustoseosta jäähtyneeseen pätkismassaan ja sekoita tasaiseksi. Jatka lisäämistä vähitellen, kunnes olet lisännyt kaiken kermatuorejuustoseoksen. Kuumenna tilkka maitoa/kermaa ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen pätkismousseen.

Kakun kokoaminen ja koristelu:
Kakun leikkaamisen jälkeen, sinulla tulisi olla yht. kolme 20 cm:n suklaapohjalevyä ja kolme 16 cm:n suklaapohjalevyä. Vuoraa puhdas 20 cm:n irtopohjavuoka kelmulla. Aseta ensimmäinen kolmesta pohjalevystä kelmun päälle vuoan pohjalle.
Laita sveitsiläinen voikreemi pursotinpussiin, jossa on suuri pyöreä tylla. Pursota ensimmäisen 20cm:n pohjan reunaa mukaillen ympyrä. Levitä pätkismoussea ympyrän kehän sisään. Aseta toinen kakkupohja päälle ja pursota myös tälle reunaa mukaillen ympyrä. Lisää pätkismoussea jälleen kehän sisään ja aseta viimeinen pohja kakun päälle. Käännä kelmut kakun päälle ja laita vetäytymään+hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Toista sama pienemmille, 16 cm:n kakkupohjille. Laita sveitsiläinen voikreemi viileään, mutta ota se takaisin huoneenlämpöön noin puolituntia ennen kakkujen kuorruttamista.
Ota vetäytyneet kakut jääkaapista. Poista vuoat ja kelmut. Notkista jääkaapissa ollut sveitsiläinen voikreemi voimakkaasti sekoittaen. Levitä loppu voikreemistä kakkujen päälle ja reunoille tasaisesti palettiveistä apuna käyttäen. Laita hetkeksi jääkaappiin.

Kaulitse noin 500g suklaan makuista sokerimassaa ja päällystä sillä 20cm:n kakku. Leikkaa ylimääräinen pois ja yhdistä se jäljelle jääneeseen sokerimassaan. Kaulitse myös se ja päällystä sillä pienempi kakku.

Ennen kakun kasaamista, paina neljä pilliä alempaan kakkuun ja leikkaa ne poikki kakun pintaa mukaillen. Pillien tehtävänä on tukea kakkua. Nosta ylempi kakkukerros alemman päälle.

Koristele kakku esimerkiksi sokerimassapilkuin. Mikäli teet rusetin kakkuun, kannattaa se tehdä jo edellisenä päivänä.


17.7.13

65-vuotishääpäiväksi gluteiiniton suklaakakku vadelmarahkatäytteellä!



Isovanhempani juhlivat juhannuksen jälkeen 65-vuotishääpäiväänsä. Aika kunnioitettava lukema, vai mitä. Juhlan kunniaksi tein pienen, kaksikerroksisen hääkakun, johon halusin ehdottomasti kokeilla maailmalla hääkakakuissa vilahdellutta sokerimassarypytystä. Mielestäni lopputulos oli näyttävä. Vaikeaa rypytyksen tekeminen ei ollut. Sen sijaan se vaati pitkää pinnaa ja rautaisia hermoja. Päällystin kakun ennen rypytyksiä valkoisella sokerimassalla. Päälle muotoilin vielä muotoilumassasta ruusuja, jotka värjäsin punaisella tomuvärillä.

Kakun täytteeksi tein raikkaan vadelmarahkamoussen, joka tasapainotti mukavasti täyteläistä ja mehevää suklaakakkupohjaa. Etsiskelin pitkään hyvää ohjetta gluteiinittomaan suklaakakkuun. Koska en löytänyt täydellistä vaihtoehtoa, päätin hieman muokata muutamia ohjeita täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Ja hyvät hyssykät sentään, että muokkaamani ohje oli TÄYDELLINEN! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Pidin kakkupohjasta jopa siinä määrin, että muokkasin sen myös vehnäjauhoilla leivottavaksi (tämä ohje löytyy tulevasta postauksestani).

Aurinkoa kaikille!
-Doro-




Gluteiiniton suklaakakku vadelmarahkatäytteellä (isovanhempieni 65-vuotishääpäiväkakku)

(kaksikerroksinen kakku. Alempi kerros 20 cm ja ylempi 16 cm. Kakkujen korkeudet n.10cm):


Suklaakakkupohjat (2x 20cm, 2x 16cm):


8.5 dl gluteiinitonta jauhoseosta (semper)
8 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
4 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
300g voita (pehmeää, muttei sulaa)
4.8 dl piimää
2 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
6 munaa

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:


2 dl valkuaista
4 dl sokeria
380 g suolatonta voita
100g suklaata

Vadelmarahkatäyte:


400g vadelmia
2 dl kermaa
2 dl pehmeää maitorahkaa
loraus maitoa
4 liivatetta
n. 1 dl tomusokeria siivilöitynä

Kuorrutus ja koristelu:

n. 700 g valkoista sokerimassaa kakkujen päällystämiseen
n. 300 g sokerimassaa rypytyksiin



Suklaakakku:
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.. Lisää hyvin pehmeä voi (ei sula), piimä ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan sekoittamalla taikinaa voimakkaasti jokaisen munan lisäyksen välissä. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaikki vaiheet voi tehdä ilman koneita. Itse käytin sekoittamiseen isoa puuhaarukkaa.

Jaa taikina kunnostettuihin vuokiin (2x 20 cm:n vuoka, 2x 16 cm:n vuoka) siten, että toiseen 20 cm:n vuokaan tulee kaksi kertaa enemmän taikinaa kuin toiseen. Tee sama myös pienemmille, 16cm:n vuoille. Paista 180 asteessa n. 25-50 min. tai kunnes kakut ovat kypsiä. Pienemmät ja matalammat kakut kestävät kypsyä lyhyemmän aikaa, joten tarkkaile kakkuja niiden koko kypsymisen ajan.

Anna kakkujen jäähtyä. Leikkaa kakut pinnoistaan tasaisiksi. Ylimääräisen kakkupohjan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi cake popsien tekemiseen. Leikkaa korkeampi 20 cm: kakuista kahteen osaan. Leikkaa myös pienemmistä 16 cm:n kakuista korkeampi kahteen osaan.

Sveitsiläinen suklaavoikreemi:
Sulata suklaa ja jätä jäähtymään.
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista ja riittävän paksua. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa. Älä myöskään lopeta vatkaamista liian aikaisin, jotta seos ehtii paksuuntua pursotettavaksi. Lisää lopuksi vaniljaesanssi ja sula hieman jäähtynyt suklaa.

Vadelmarahkatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa maitorahka ja siivilöity tomusokeri joukkoon. Lisää lopuksi hieman haarukalla murskatut vadelmat. Tarkista makeus ja lisää halutessasi tomusokeria. Liota liivatteet tilkkaan kuumaa maitoa. Kaada hieman jäähtynyt liivateliemi ohuena nauhana vadelmamousseen koko ajan sekoittaen.

Kakun kokoaminen ja koristelu:
Kakun leikkaamisen jälkeen, sinulla tulisi olla yht. kolme 20 cm:n suklaapohjalevyä ja kolme 16 cm:n suklaapohjalevyä. Vuoraa puhdas 20 cm:n irtopohjavuoka kelmulla. Aseta ensimmäinen kolmesta pohjalevystä kelmun päälle vuoan pohjalle.
Laita sveitsiläinen voikreemi pursotinpussiin, jossa on suuri pyöreä tylla. Pursota ensimmäisen 20cm:n pohjan reunaa mukaillen ympyrä. Levitä vadelmarahkaa ympyrän kehän sisään. Aseta toinen kakkupohja päälle ja pursota myös tälle reunaa mukaillen ympyrä. Lisää vadelmarahkaa jälleen kehän sisään ja aseta viimeinen pohja kakun päälle. Käännä kelmut kakun päälle ja laita vetäytymään+hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Toista sama pienemmille, 16 cm:n kakkupohjille. Laita sveitsiläinen voikreemi viileään, mutta ota se takaisin huoneenlämpöön noin puolituntia ennen kakkujen kuorruttamista.
Ota vetäytyneet kakut jääkaapista. Poista vuoat ja kelmut. Levitä loppu sveitsiläisestä voikreemistä kakkujen päälle ja reunoille tasaisesti palettiveistä apuna käyttäen. Laita hetkeksi jääkaappiin.

Jaa valkoinen sokerimassa suhteessa 1/3 ja 2/3. Kauli suurempi pala ohueksi levyksi ja levitä suuremman kakun päälle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois. Lisää ylijäänyt sokerimassa jäljelle jääneeseen pienempään sokerimassapalaan. Kaulitse myös se ja levitä pienemmän kakun päälle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois.

Rypytystä varten tarvitse yhtä, kahta tai useampaa väriä. Kaulitse (itse käytin pastakonetta) sokerimassa todella ohueksi ja leikkaa siitä n. 15 cm pitkiä ja muutaman sentin levyisiä suikaleita. Suikaleiden ei tarvitse olla tasaisia. Laita muovikelmu valmiiden suikaleiden päälle, jotteivät ne pääse kuivumaan. Kostuta kakun yläreunaa vedellä ja rypytä sokerimassasuikaletta kakun ympärille. Jatka uudella suikaleella ja häivytä saumakohdat taittamalla sokerimassasuikale itsensä alle. Aloita seuraava rypytyskerros aina edellisen kerroksen päälle. Jatka kunnes koko kakku on rypytetty. Ole tarkkana viimeisten rypytyskerrosten kanssa, jotta kakun alareunasta tulee siisti.

Rypytykset kannattaa tehdä ennen kuin kasaat kakut. Ennen kasaamista, paina neljä pilliä alempaan kakkuun ja leikkaa ne poikki kakun pintaa mukaillen. Pillien tehtävänä on tukea kakkua. Nosta ylempi kakkukerros alemman päälle. Voit halutessasi koristella esim. muotoilumassasta muotoilemillasi ruusuilla ym.


12.7.13

Suolaiset suklaa-toffeepalat!


Silloin kun aikaa ei ole nimeksikään, mutta jotakin tekisi mieli leipoa, kannattaa kääntää katseet seuraavaan reseptiin. Nämä nopeat ja aikalailla helppotekoiset suolaiset suklaa-toffeepalat ovat ihan älyttömän herkullisia. Jos otat yhden, tekee mieli toista. Eli kannattaa tehdä kerralla vaikka tupla-annos, niin riittää herkkuja tarjottavaksi myös muille.

Nopean reseptin ja postauksen siivittämänä toivottelen huippua viikonloppua kaikille uusille ja vanhoille lukijoilleni!
-Doro-
Vähästä syntyy paljon!

Suolaiset suklaa-toffeepalat (n.24cm x 30cm uunivuoka):


2.4dl fariinisokeria
220g voita
(0.5 tl vanilja-aromia)
n. 24 kpl suolakeksejä esim.TUC
4 dl (n. 200g) karkeaksi rouhittua tummaa suklaata (n.45 %)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Vuoraa vuoka (n.24cm x 30cm) foliolla. Voitele folio kauttaaltaan ruokaöljyllä. Levitä suolakeksit tasaisesti folion päälle. Täytä raot keksipaloilla. Yritä saada aikaan mahdollisimman tasainen lopputulos.

Mittaa voi ja sokeri kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen ja alenna tämän jälkeen lämpöä. Anna kiehua n. 3-5 min. Seos paksuuntuu hieman. Varo polttamasta seosta. Ota kattila liedeltä ja mausta seos halutessasi vanilja-aromilla. Kaada kuuma karamelli suolakeksien päälle ja levitä se tasaiseksi.
Laita vuoka uuniin n. 5 minuutiksi tai siihen asti kunnes karamelli alkaa kuplia. Ota uunista ja anna seistä 30 sekuntia. Lisää rouhittu suklaa karamellin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna seistä jälleen n. 3 minuuttia, jonka jälkeen levitä suklaa tasaiseksi kerrokseksi karamellin päälle. Anna jähmettyä ja jäähtyä.
Irrota jäähtynyt levy varovasti foliosta ja leikkaa haluamasi muotoisia annospaloja.

8.7.13

Metsämansikkakakku valkosuklaakermalla!


Ojan pientareet ovat olleet täällä meillä päin pullollaan aho-/metsämansikoita. Suuhun on tullut kerättyä kaiken minkä on jaksanut syödä. Loput poimin purkkiin, sillä eihän näitä ihanuuksia raaski mätänemään jättää.

Muutama viikko takaperinsaimme vieraita ja purkkiin kerätyt marjat pääsivät parempiin suihin. Mietin pitkään mitä herkkua tarjoan, jotta ahomansikoiden ihana maku pääsee oikeuksiinsa. Uunileipomukseen en marjoja raaskinut käyttää, joten päätin tehdä mansikkakakun perinteisellä ja harvemmin käyttämälläni sokerikakkupohjalla. Kakun väliin ja päälle laitoin mansikoiden lisäksi valkosuklaakermaa. Pakko myöntää, että toisinaan yksinkertaisuus on valttia. Kakku oli ihanaa, höyhenen kevyttä ja mansikkaisen makeata.




Metsämansikkakakku valkosuklaakermalla (20 cm:n vuoka):


sokerikakkupohja:


2 dl kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1.25 dl vehnäjauhoja
0.75 dl perunajauhoja
1.5 tl leivinjauhetta

valkosuklaakerma:

4 dl vispikermaa
100g valkosuklaata

kostutus:

tuorepuristettua sitruunamehua
vettä

väliin ja päälle:

paljon ahomansikoita
(valkosuklaarouhetta)


sokerikakkupohja:
Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Sekoita varoen. Kaada taikina kunnostettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 min. tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna pohjan jäähtyä.

valkosuklaakerma:
Sulata valkosuklaa ja annan hieman jäähtyä. Vaahdota kerma. Lisää valkosuklaa ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

kakun kokoaminen:
Halkaiset jäähtynyt kakkupohja. Kostuta toinen kakkupohjista veden ja sitruunamehun seoksella (tee haluamasi blandaus). Levitä valkosuklaakermaa pohjan päälle ja ahomansikoita kerman päälle. Laita toinen kakkupohja päälle ja kostuta myös se. Levitä loput valkosuklaakermasta kakun päälle ja halutessasi myös kakun reunoille. Lisää loput ahomansikat keoksi kakun päälle ja halutessasi myös valkosuklaarouhe. Anna vetäytyä tovi jääkaapissa.


HUOM! Mikäli haluat tehdä isomman kakun, lisää kaikkia aineksia samassa suhteessa: eli munia, sokeria ja jauhoja kaikkia saman verran.


3.7.13

Vaniljajäätelöä ja metsämarjoja!


Kesän huomaa blogeista. Useimmissa on tarjoiltu jäätelöä eri muodoissa. Jäätelökesä se on täällä meilläkin ollut. Glugoosisiirapin saapumisen myötä kauppoihin, on jätskiä tullut tehtyä omalla koneella tavallista enemmän. Tällä kertaa tarjoilen teille vaniljajäätelön ohjeen. Sitä ei tule juuri koskaan ostettua kaupasta teollisen makunsa vuoksi. Itsetehtynä se on sen sijaan taivaallisen hyvää, parasta vastapoimituilla metsämarjoilla höystettynä!

Ensimmäistä kertaan laitoin blogiini kännykällä otettuja kuvia. Siihen on syynsä: usb-piuha on kadonnut teille tuntemattomille. Mutta kunhan se löytyy, päivittelen blogia välittömästi. Kameraan on viime viikolla tallentunut useampikin kakku. Tulossa mm. ahomansikkakakku, isovanhempieni 65-vuotishääpäiväkakku ja kummitytölleni tekemä 8-vuotiskakku.

Kesäiloa!
terpoin Doro


Vaniljajäätelö metsämarjoilla!

4 keltuaista
0.75 dl sokeria
1.5 dl täys- tai kevytmaitoa
2.5 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Mittaa kattilaan maito, kerma ja glukoosisiirappi. Puolita vaniljatanko ja raavi veitsen kärjellä siemenet. Lisää siemenet ja vaniljatanko kattilaan nesteiden sekaan. Lämmitä seos kiehuvaksi. Kaada kuuma nesteseos keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Jäähdytä seos kylmäksi. Kaada jäätelökoneeseen ja anna tekeytyä jäätelöksi.

HUOM! Voit jättää vaniljatangon halutessasi pois. Jäätelöä voi myös maustaa millä mieleen tulee. Esim. muutamalla lorauksella mielilikööriäsi saat jäätävän hyvää herkkua.