29.4.14

Vappudonitsit!



Olen tehnyt useasti perinteisiä munkkeja. Tällä kertaa halusin kuitenkin kokeilla donitsien valmistusta. Donitsitaikina taitaa erota perinteisestä munkkitaikinasta lähinnä mausteiden suhteen. Munkit maustetaan usein kardemummalla, donitseissa maustevariaatioita löytää ehkä enemmän. Donitsireseptejä löytyy sekä kakku- että hiivataikinapohjaisina. Mielestäni hiivalla nostatetut ovat ehdottomasti parempia.

Minä maustoin vappudonitsini sitruunan kuoriraasteella. Sen voi jättää halutessaan pois tai korvata jollakin muulla mausteella esim. inkiväärillä ja miksei myös kardemummalla. Kuorrutteissa vain mielikuvitus on rajana. Minä käytin valko- ja maitosuklaata, punaisia candy meltsejä sekä sokeri-kaneliseosta. Olisin halunnut tehdä kunnon kinuskikuorrutteen, mutta aika ei tällä kertaa riittänyt.

Hyvää Vappua ja ihanaa viikonloppua!
-Doro-



Vappudonitsit (n. 30 kpl):


4.5 dl maitoa
30g hiivaa
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
n. 1 l vehnäjauhoja
1 suuren sitruunan raastettu kuori
120g voita huoneenlämpöisenä

n. l rypsiöljyä paistamiseen

kuorrutus:

n. 50g maitosuklaata
n. 50g valkosuklaata
n. 50g punaisia candy meltsejä
1 dl sokeria ja 2 tl kanelia


donitsit:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+38 astetta) ja liota hiiva siihen. Lisää sokeri, suola ja sitruunan kuoriraaste. Alusta jauhoista reilu puolet maitoon ja vaivaa taikinakoneella sekaisin. Lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina joukkoon ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja hiljalleen vaivauksen aikana. Taikinaa tulisi vaivata koneella noin 10 minuuttia, jotta siihen muodostuu riittävä sitko. Käsin vaivatessa aikaa menee lähes tuplasti enemmän. Taikina on valmista ja siinä on riittävästi jauhoja, kun se irtoaa juuri ja juuri kulhon reunoista ja tuntuu jäntevältä. Nosta taikina kohoamaan lämpimään paikkaan noin tunniksi.

Kun taikina on kohonnut ja kaksinkertaistunut, nosta se leivinalustalle ja vaivaa sitä hieman tasoa vasten. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi. Leikkaa taikinasta ympyrän muotoisia paloja esimerkiksi juomalasilla painamalla. Tee jokaisen palan keskelle pienempi reikä esimerkiksi tyllaa apuna käyttäen.

Anna donitsien kohota reilu 30 minuttia.

Lämmitä öljyä paksupohjaisessa kasarissa. Öljyä tulisi olla noin 4-5 cm kattilan pohjalla. Öljy on riittävän lämmintä, kun öljyyn pudotettu taikinapala jää kellumaan sen pinnalle ja alkaa kypsyä. Taikinapalan värin tulisi muuttua kauniin ruskeaksi noin kahdessa minuutissa. Mittarilla mitattaessa optimaalinen paistolämpötila on noin 175 astetta.

Paista donitsit ensin toiselta puolelta ja käännä ne sitten varoen ympäri. Nosta reikäkauhalla kypsät donitsit kuivumaan talouspaperilla vuoratun lautasen päälle.

kuorrutus:
Mikäli haluat sokeroida donitsit, tee se vielä niiden ollessa lämpimiä. Kaada sokeri kulhoon ja sekoita siihen kaneli. Pyörittele donitseja sokerissa ja nosta tarjolle.

Mikäli haluat kuorruttaa donitsit suklaalla, anna donitsien jäähtyä kauttaaltaan ennen kuorruttamista. Sulata suklaat vesihauteessa kukin omassa kulhossaan. Kasta donitsit suklaisiin ja ripottele pinnalle esim. nonparelleja. Suklaaraidat saat helposti heiluttamalla suklaista lusikkaa donitsien päällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti