29.7.14

Metsämansikka-raparperitorttu!


Kesä on vaan niin ihanaa aikaa, tosin tämä liiallinen kuumuus alkaa jo hieman kyllästyttää. Parasta ovat ihanat marjat, joita voi napsutella suoraan pensaasta tai keräillä metsästä. Tänä vuonna hyttysetkään eivät ole olleet riesana marjanpoimintareissuillani. Yksi päivä kävelin metsässä ja satuin pienelle tuulen kaatamalle aukolle. Aluskasvustoksi oli ilmestynyt metsämansikkaa. Ja voi jestas, että niitä marjoja riitti. Oli pakko hakea pieni kori ja kerätä herkut talteen. Suurimman osan marjoista söimme sellaisenaan, mutta hieman säästin tämän taivaallisen hyvän ja helpon tortun päällekin.

Tein tortun irtopohjaiseen torttuvuokaan, mutta mikäli et omista sellaista, voit käyttää tavallista piirakkavuokaa tai pyöreää irtopohjaista kakkuvuokaa. Myös raparperitahnan voit vaihtaa vaikka mansikka- miksei myös sitruunatahnaan. Ja päälle voit laittaa tavallisiakin mansikoita tai mitä tahansa ihania kesän marjoja.

Meillä remppa alkaa olla loppusuoralla. Listat ja lattioiden maalaukset sekä muutama muu pikkujuttu vielä uupuu. Ensi viikolla yritän saada kirjoitettua taivaallisen mustikkapiirakan ohjeen, joka muuten syntyi sattumalta kokeilevassa keittiössä. Mutta siitä sitten ensi viikolla lisää.





metsämansikka-raparperitorttu!


pohja:

3.75 dl vehnäjauhoja
0.75 dl sokeria
140g voita jääkaappikylmänä
(jäävettä)

raparperitahna:

1.5 dl pilkottuja raparpereja
½ dl sokeria
1 rkl vettä
1 keltuainen
10g voita (n.1rkl)

lisäksi:

2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 3 dl metsämansikoita tai n. 2 dl tavallisia mansikoita viipaleina


pohja:
Mittaa pohjan aineet vettä lukuun ottamatta kulhoon. Nypi seos murumaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä teelusikallinen kerrallaan, jotta taikina kasautuu ja siitä saa muotoiltua pallon. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään n. 30 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ripottele leivinpaperin päälle jauhoja. Nosta taikina leivinpaperille ja painele taikinaa lätyksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Kaulitse taikina irtopohjaista piirakkavuokaa hieman isommaksi. Kumoa taikina leivinpaperin avulla voideltuun irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Painele pohjalle ja reunoille ja korjaa mahdolliset murtumat. Siisti reuna veitsellä. Pistele haarukalla reikiä pohjaan.

Vuoraa taikinan pinta ja reunat leivinpaperilla ja kaada sille kuivia herneitä, papuja, riisia ym. painoksi paistamisen ajaksi. Paista pohjaa 200 asteessa 18 minuuttia. Ota leivinpaperi herneineen ym. pois ja jatka paistamista noin 5 min. tai kunnes pohja on saanut kauniin kullanruskean värin. Jätä jäähtymään.

raparperitahna:
Ota voi huoneenlämpöön. Mittaa raparperit, puolet sokerista ja vesi kattilaan ja keitä seosta n. 15 min tai kunnes raparperit ovat täysin hajonneet. Soseuta seos sauvasekoittimella sileäksi massaksi. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää kattilaan soseutetun raparperin joukkoon keltuainen ja loput sokerista. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Siirrä seos kylmähauteeseen ja vatkaa käsivispilällä niin kauan kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Lisää voi pieninä paloina ja vatkaa sekaisin tasaiseksi tahnaksi. (Huom! Mikäli voi on liian kylmää, se ei sekoitu massaan. Mikäli massa on puolestaan liian lämmintä, sulaa voi siihen. Ole siis tarkkana lämpötilojen kanssa.) Laita valmis tahna jääkaappiin kylmettymään.

tortun kasaaminen, viimeistely ja koristelu:
Levitä raparperitahna tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle. Vaahdota kerma ja levitä se raparperitahnan päälle. Kaada metsämansikat kakun pinnalle. Koristele esimerkiksi myrkyttömin luonnonkukin. Kakku kannattaa kasata juuri ennen tarjoilua, jotta pohja ei vety. Raparperitahnan ja pohjan voit kuitenkin tehdä hyvin edellisenä päivänä tai aikaisemminkin.


2 kommenttia:

  1. Taas yksi todella herkullinen resepti ja mahtavat kuvat :)

    VastaaPoista