26.2.15

Vaniljakakku suklaakuorrutteella!


Pienenä tyttönä lempielokuvani oli Pollyanna ja siinä ehdottomasti paras ja mieleenpainuvin kohtaus oli se, kun Pollyanna lähti salaa markkinoille. Markkinoilla oli myynnissä tyrmäävän upeita jenkkikakkuja: vanilja- ja suklaakakkuja suklaakuorrutteella. Kakkujen ulkonäkö oli suorastaan veden kielelle nostattava, vaikkei koristeluja juuri ollutkaan.

Kuva kakuista on painunut mieleeni ja vasta nyt reilun 20 vuoden kuluttua päätin tehdä jotakin samanlaista. Tämän periamerikkalaisen reseptin nappasin Martha Stewartin leivontakirjasta. Muokkasin reseptiä hieman, lähinnä vähensin sokerin määrää. Sitä kun tuntuu olevan jenkkileivonnaisissa omaan makuuni liiaksi.

Hiihtoloma meni mukavasti Pollyannaa fiilistellessä ja kakkua syödessä.

-Doro-





Vaniljakakku suklaakuorrutteella (20 cm:n vuoka):

vaniljakakku:

225g voita huoneenlämpöisenä sekä hieman ylimääräistä vuokien voiteluun
7 dl vehnäjauhoja sekä hieman ylimääräistä vuokien jauhottamiseen
1 rkl leivinjauhetta
3 dl sokeria
4 suurta munaa
2 tl vanilja-aromia tai 2 rkl vaniljasokeria
3 dl maitoa

suklaakuorrute:

400 g tummaa suklaata
6 rkl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
6 rkl kiehuvaa vettä
340g voita huoneenlämpöisenä
1 dl tomusokeria
n. 1 rkl/maun mukaan vaaleaa siirappia


vaniljakakku:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna kerrallaan taikinaan lisäysten välissä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Sekoita pienellä nopeudella tai käsin. Aloita lisääminen jauhoista ja päätä jauhoihin. 

Kaada taikina kahteen kunnostettuun vuokaan (20cm). Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 35 min. tai kunnes kakut ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä. Anna jäähtyä hetki vuoissaan, jonka jälkeen ota vuoat pois ja jätä kakut jäähtymään kauttaaltaan ritilän päälle .

suklaakuorrutus ja kakun kokoaminen:
Pilko suklaa ja laita palat kuumuutta kestävään kulhoon. Nosta kulho vesihauteeseen ja anna suklaan sulaa. Jäähdytä, mutta älä jähmetä.

Kiehauta vesi ja lisää kaakaojauhe siihen. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sula, jäähtynyt suklaa ja vatkaa se voivaahdon joukkoon. Lisää lopuksi siirappi ja kaakaovesi. Sekoita tasaiseksi.

Tasaa jäähtyneiden kakkujen pinnat sahateräisellä veitsellä. Levitä kuorrutteesta noin neljännes toiselle kakkupohjalle. Nosta toinen kakuista päälle. Levitä loput kuorrutteet kakun pinnalle ja reunoille.

Anna kakun vetäytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Mikäli nostat kakun jääkaappiin, muista ottaa se pehmenemään noin puoli tuntia ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti