27.8.16

Omenapiirakka kanelimurupinnalla!


Meidän pihan omenapuut eivät ole tuottaneet yhtä ainutta omenaa. Kateellisena olen katsellut naapureiden omenapuita, joiden oksat taipuvat omppujen painosta. Onneksi minulla on ihana työkaveri, jonka omppupuu tuottaa satoa yli oman tarpeen. Näin meidänkin perhe pääsee maistelemaan tämän vuoden satoa ja tekemään ihania omppuherkkuja.

Tämän vuoden ekaan omenapiirakkaan päätin panostaa oikein kunnolla. Normaalisti jätän murupinnat pois laiskuuttani. Nyt ajattelin sen olevan omiaan täyteläisen smetanalla ryyditetyn täytteen kaverina. Ja kyllä, kuten arvata saattaa tämä piirakka oli ihanaa. Smetana toimi loistavasti täytteessä.

Tänään kipaisin metsään puolukoita poimimaan. Tulipa leivottua niistä aika ihania herkkuja, joista lisää ensi postauksessa.

-Doro-





Omenapiirakka kanelimurupinnalla (24 cm):

pohja:

(Pohjataikinasta riittää kahteen piirakkaan. Käytä taikinasta puolet ja laita toinen puolikas esim. pakastimeen odottamaan seuraavaa piirakkaa. Voit tehdä pohjan myös puolittamalla ainesmäärät, jolloin saat juuri yhteen piirakkaan taikinaa. Itse teen aina kaksi pohjaa, koska yhden munan puolittaminen on vaivaloista.)

7 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
200g voita
1 muna
1 tl valkoviinietikkaa

täyte:

2 rkl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
¼ tl muskottipähkinää jauheena
1 tl vaniljajauhetta
1 muna
2 ½ dl smetanaa
n. 700g omenalohkoja

kanelimurupinta:

1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
50g voita


pohja:
Mittaa sokeri ja jauhot kulhoon ja sekoita ne keskenään. Lisää voi ja nypi se jauho-sokeriseoksen joukkoon. Lisää muna ja valkoviinietikka ja sekoita nopeasti taikinaksi. Mikäli taikina on liian löysää (jää käsiin kiinni), lisää jauhoja vähän kerrallaan. Muotoile taikinasta kaksi yhtä suurta palloa ja kääri ne kumpainenkin tuorekelmuun. Pistä toinen taikinapallo jääkaappiin lepäämään väh. 30 minuutiksi ja toinen pakastimeen seuraavaa käyttökertaa odottamaan.

Ota jääkaappiin laittamasi taikinapallo ja kaulitse se jauhotetun leivinpaperin päällä hieman voideltua piirakkavuokaa tai leivinpaperilla vuorattua irtopohjavuokaa isommaksi ympyräksi. Nosta taikinalevy varoen vuokaan ja painele sormilla reunoja vasten. Korjaa mahdolliset repeymät. Pistele pohjaan haarukalla reikiä muutamia kertoja.

Leikkaa leivinpaperista piirakkapohjaa hieman reilumpi palanen ja aseta se taikinan päälle. Kaada leivinpaperille painoksi esim. kuivia herneitä tai vastaavia ja esipaista tämän jälkeen pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.

täyte:
Pese omenat ja kuori ne, mikäli et halua kuoria valmiiseen piirakkaan. Itse olen liian laiska kuorimaan omppuja. Poista omenista siemenkodat ja kuutioi ne peukalonpään kokoisiksi palasiksi. Sekoita täytteen ainekset omenakuutioita lukuun ottamatta kulhossa. Lisää omenakuutiot ja kaada koko komeus esipaistetun pohjan päälle. Levitä täyte tasaisesti pohjalle.

Paista piirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia. Laske tämän jälkeen lämpötila 175 asteeseen ja paista piirakkaa vielä 30 minuuttia.

murupinta:
Sekoita murupinnan sokeri, jauhot ja kaneli keskenään. Nypi joukkoon voi. Seoksesta tulee murumainen. Nosta kuuma piirakka uunista ja levitä muruseos tasaisesti kuuman piirakan päälle. Nosta uunin lämpötila jälleen 200 asteeseen ja paista piirakkaa vielä 15 minuuttia niin, että murupinta kypsyy ja saa kauniin värin.

Tarjoile piirakka esim. vaniljajäätelön tai –kastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti