8.2.17

Suolaiset bagelit!


Sairalomaillessani päätin pistää taikinakoneen hommiin ja tehdä ensimmäistä kertaa ikinä bageleitä, amerikkalaisia vesirinkeleitä. Taikina valmistui vaivattomasti ja eipä tuo rinkeleiden keittäminen ja paistaminenkaan kummasti työtä vaatinut. Pieni vaiva kruunattiin ihanalla makuelämyksellä.

Bageleissä on perinteisesti täytteenä tuorejuustoa. Mikä tahansa tuorejuusto ei mielestäni tähän kelpaa, vaan kunnon täysrasvainen Philadelphia on parasta. Loput täytteet voikin sitten itse varioida mieleisikseen. Puolet bageleistä sai täytteekseen avocadoa, sitruunamehua ja tilliä. Toiseen puoliskoo puolestaan laitoin kylmäsavulohta, kirsikkatomaatteja ja rucolaa. Nämä olivat kyllä ihan hitti meidän perheessä.

-Doro-





Suolaiset bagelit (8kpl):

3 dl vettä
25g hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 tl hunajaa
n. 10 dl spelttijauhoja
¼ dl rypsiöljyä

n. 5 l vettä
2 rkl siirappia
seesaminsiemeniä koristeluun

täytevaihtoehtoja:

Philadelphia -tuorejuusto
kylmäsavustettu lohi
rucola
kirsikkatomaatti
/
Philadelphia –tuorejuusto
avocado
sitruunamehu
suola
mustapippuri
tilli


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota hiiva veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita kolmasosa jauhoista joukkoon. Kun jauhot ovat sekoittuneet, lisää öljy ja melkein kaikki lopuista jauhoista. Vaivaa taikinaa taikinakoneella. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikina on valmista, kun se irtoaa juuri ja juuri kulhon reunoista, on kimmoisaa eikä tartu käsiin. Anna taikinan kohota leivinliinan alla n. 30 min.

Kun taikina on kohonnut puoli tuntia, paina taikina kasaan ja anna kohota vielä kymmenen minuuttia.

Kun taikina on kohonnut, laita vesi ja siirappi kuumenemaan kattilaan. Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla leivinalustalla. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se kahdeksaan yhtä suureen osaan. Pyörittele taikinapaloista palloja. Paina sormella reikä keskelle ja venytä reikää niin, että muodostuu rinkilä.

Kun siirappivesi kiehuu, nosta muutama rinkilä kerrallaan keittymään. Keitä rinkilöitä 30 sekuntia ja käännä ympäri ja keitä jälleen 30 sekuntia. Nosta rinkilät reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille. Kun rinkilä on vielä pinnastaan kostea, ripottele seesaminsiemeniä koristeeksi.

Paista bagelit 225 asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullan ruskeita.

Täytä bageli haluamallasi täytteellä: Halkaise bagelit. Levitä tuorejuustoa sen kummallekin puoliskolle. Kokoa loput ainekset. Nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti